28.1.2017

Heja Sverige!

Uutisten mukaan tuulivoimaa on kannattavampaa rakentaa muualle kuin Ruotsiin - Ruotsin tuulivoimarakentaminen taantuu. Vuonna 2016 tuulivoiman rakentaminen väheni siellä 11 % edellisvuodesta ja tänä vuonna se hiipuu entisestään.

Miksikö?

Koska naapurimaissa tuulivoimalle annetaan paljon paremmat ehdot kuin Ruotsissa. Sähkön alhainen hinta ja matala tukitaso eivät innosta siellä uusien tuulivoimaloiden rakentamiseen. Lue: tuulivoimarakentaminen ei kiinnosta sijoittajia, koska sillä ei voi Ruotsissa tahkota rahaa, ei ainakaan entiseen malliin.

Lisäksi Tv-ky:n uutisblogin mukaan Ruotsin tuulivoiman tuotantomäärä on pudonnut ja tuulivoiman tukijärjestelmä on kriisissä.

Miten ruotsalaiset ovat sitten päätyneet näin hyvään tilanteeseen?


Vasabladetin mukaan avoimuus hyödyttää tuulivoimaa. Torstaina julkaistu uutinen perustuu tuoreeseen, Uumajan yliopistossa tehtyyn tutkimukseen (Liljefeldt 2017), jossa on verrattu Suomen, Ruotsin ja Norjan kaavoitusjärjestelmiä.

"Jos yrittää kiirehtiä prosessia, ja virkamiehet ja projektitoimijat eivät piittaa tai varaa aikaa keskusteluun asianosaisten kanssa, voi tällä olla negatiivisia seurauksia tuulivoimarakentamiselle isossa mittakaavassa."

Tutkijan mukaan ei käy, että painetaan vain eteenpäin viitataan, että lain vaatimukset on täytetty. On kyse ihmisistä ja siitä, mitä he haluavat maalla tehdä ja miten elää. Silloin täytyy kuunnella herkällä korvalla.

Perehtymättä tutkimukseen sen tarkemmin yllä olevan voi näin asukkaanakin allekirjoittaa. Ruotsissa on ilmeisesti kuunneltu asianosaisia herkällä korvalla toisin kuin Suomessa.

Täällähän hankepapereiden vakiolause on ollut "ei aiheuta vähäistä suurempaa haittaa" ja muistutusten ja mielipiteiden yleinen vastine on yhä "merkitään tiedoksi, ei aiheuta toimenpiteitä" - ihan se ja sama, ovatko asukkaat huomauttaneet melusta, infraäänestä, välkkeestä, lentoestevaloista, pohjavedestä, tuulivoimalapaloista, öljyvahingoista, jäävaarasta, luonto- tai maisema-arvoista, rakennus- tai käytönaikaisesta haitasta, kiinteistöjen arvojen alenemisesta, rakentamisrajoituksista tai -kielloista, terveyshaitoista, kotirauhan rikkomisesta tai perustuslaillisista oikeuksistaan. Tai mistä tahansa muustakaan. Millään ei ole Suomessa vähäistä suurempaa merkitystä.

Mutta ei se haittaa - tuulivoimaloiden vastustus Suomessa on ollut ennennäkemättömän kovaa. Aika monta euroa on jo säästetty, eikä tuulivoima edes kannata täällä.

Mutta myös Ruotsin malli on varsin hyvä ja johtaa pitkälle. Ruotsia kannattaa kannattaa. Heja Sverige!


Disclamer: Santavuoren blogi ei ota kantaa siihen, onko kuvatunlaiseen, hyvään tilanteeseen Ruotsissa päädytty tutkimuksen kuvaaman järjestelmän ansiosta vai ei. Tämän tekstin tavoite ei siis ole osoittaa syy-seuraussuhteita, vaan tutkimuksesta kiinnostuneita kehotetaan itse perehtymään siihen tarkemmin.


Lue lisää:

http://www.sydsvenskan.se/2017-01-22/utbyggnaden-av-vindkraft-mattas-av

http://www.ess.fi/uutiset/ulkomaat/art2340159

http://www.savonsanomat.fi/talous/Muualle-kannattavampaa-rakentaa-Ruotsin-tuulivoimarakentaminen-taantuu/919041?pwbi=9bb1ef44b1c16be12380cfff5b7a54fc

http://tvky.blogspot.fi/2017/01/ruotsin-tuulivoimarakentaminen.html

http://tvky.blogspot.fi/2017/01/saksan-ja-ruotsin-tuulivoimatuotanto.html

http://tvky.blogspot.fi/2017/01/ruotsin-ja-norjan-tuulivoiman.html

Forsman, Tom (2017). Öppenhet gynnar vindkraft. Vasabladet 26.01.2017, s. 9.

https://roskasaitti.wordpress.com/2016/06/06/tuulivoima-tuskin-kannattaa-suomessa/

27.01.2017, lisätty disclamer 29.01.2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.