Sivut

6.9.2017

Tanskassa kunnat sanovat EI tuulivoimaloille

Seuraavassa vapaa käännös TV Sydin tanskankielisestä artikkelista, joka julkaistiin 03.09.2017.

Mette Sørensen on taistellut viiden vuoden ajan, jotta Haderslevin kunta Tanskassa sanoisi ei maatuulivoimaloille. Lopulta se onnistui.

Mette Sørensen on onnellinen. Viisi vuotta hän on yrittänyt saada poliitikkojen huomion, koska hän ei halua lisää tuulivoimaloita Kastrup-Tiset Engen Haderslevin kuntaan. Kamppailu on nyt voitettu.

- Tämä on valtava voitto lähes viiden vuoden jälkeen. Meitä on kuultu ja demokratia on voittanut.

Hän ja monet muut kansalaiset, jotka olisivat joutuneet uusien tuulivoimaloiden naapureiksi, protestoivat vuosien ajan alueen tuulivoimasuunnitelmia vastaan. Heidän vastustajinaan olivat Haderslevin ammattimainen tuulivoimateollisuus ja poliitikot Haderslevin kunnassa.

Tiistaina kuitenkin poliitikot istuivat alas ja äänestivät Kastrup-Tiset Engen 39 jättiläismäistä tuulivoimalaa vastaan. Näin tapahtuu yhä useammissa kunnissa.

Kukaan ei halua tuulivoimaloita kotinsa takapihalle. Karsten Drøjdal, joka on kansallisen yhdistyksen Naboer til Kæmpevindmøller (Naapurit jättituulivoimaloita vastaan) varapuheenjohtaja, sanoo, että nykyään maatuulivoimaloiden ja merituulivoimaloiden hintaero on poikkeuksellisen pieni. Hän ei siten usko, että on järkevää suunnitella lisää tuulivoimaloita Tanskaan.

Ei uusien tuulivoimaloiden rakentamiselle

Tämän vuoden helmikuussa Tønderin kunta sanoi ei 30 uudelle tuulivoimalalle Lundsmarkiin ja Havediin, ja Esbjerg sanoi maaliskuussa ei kaikille uusille maatuulivoimaloille.

Tämän vuoden toukokuussa Aabenraasin pormestari sanoi selvästi, että kuntaan ei enää tule tuulivoimaloita. - Ne tuottavat liian paljon melua ja sijaitsevat liian lähellä ihmisiä, hän sanoi.

Heinäkuussa 2017 oli Varden kunnan vuoro. Siellä kiristettiin maatuulivoimaloita koskevia vaatimuksia. Jatkossa 95 prosenttia asukkaista suojataan 900 metrin etäisyydellä uusista tuulivoimaloista.

Tuuliala käyttää karkeita menetelmiä

Sekä Mette Sørensen että Karsten Drøjdal kertovat TV SYD:lle, että tuuliala on voimakas vastustaja, koska se yrittää painostaa poliitikkoja sekä kansallisella että kunnallisella tasolla, jotta he pyrkisivät kaikin tavoin poistamaan kaiken vastarinnan tuulivoimaloiden naapureiksi joutuvilta.

Journalisti ja kirjailija Peter Skeel Hjorth on kirjoittanut useita kirjoja tuulivoimateollisuudesta. Hän kritisoi tuulivoimateollisuuden käyttämiä menetelmiä, joilla pyritään vakuuttamaan sekä poliitikot että kansalaiset tuulivoimaloiden osalta.

- Tunnen hyvin kuvan, jota nämä kaksi kansalaista piirtävät. En ole koskaan aiemmin nähnyt tällaisia ​​menetelmiä Tanskassa. Tuulivoima-ala yrittää pilkata ja hidastaa huolenaiheita, joita monilla ihmisillä voi olla tuulivoimaloiden suhteen. Alalla on jopa ihmisiä, jotka seuraavat järjestelmällisesti kaikkia median keskusteluja, jotta he voivat vastata syytöksiin. Se on usein kaukana ihmisarvosta, Peter Skeel Hjorth kertoo TV SYD:lle.

Alkuperäinen artikkeli: Birgitte Hedegaard Rasmussen

Käännös: V&P


Lisätietoja:

https://www.tvsyd.dk/artikel/mette-fik-sin-vilje-kommune-sagde-nej-til-flere-vindmoeller

https://santavuori.blogspot.fi/2017/03/tanskassa-ihmiset-ennen-tuulivoimaa.html

https://wattsupwiththat.com/2016/06/07/denmark-cancels-all-coastal-wind-farms-delays-new-builds-until-2025/


Lisätty viimeinen linkki 2.3.2018.

1 kommentti:

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.